Banner 980x90

Topošie Saulaines pavāri gatavos jauno pārtiku alerģiskiem cilvēkiem un bez ĢMO

Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojs Latvijā projekts "Garšīgie likumi" pamudinājis desmit Latvijas profesionālās skolas un tehnikumus izzināt ES lēmumus par trim tēmām: alergēni, ģenētiski modificēti organismi un jaunā pārtika, pilsētas informācijas portālam Bauska24.lv ziņo biroja.

Mācību noslēgumā 11.jūnija Saulaines Profesionālajā vidusskolā paredzēta skolēnu gatavota degustācija un prāta vētra.

"Ir būtiski jautājumos par sabiedrības un pārtikas drošību iesaistīt topošos pavārus un ēdināšanas speciālistus. Viņi mūs baros nākotnē: ēdnīcās, svinībās, kāzās un bērēs. Ir svarīgi, lai viņiem ir gan zināšanas, gan viedoklis," projekta "Garšīgie likumi" mērķi skaidro EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Gada sākuma EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus dalībvalstīm, tai skaitā - Latvijai, ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi Eiropas Savienība.

EP strādā arī pie 1997.gadā pieņemtās regulas par jauno pārtiku grozījumiem. Jautājumu loks ir plašs - jaunās pārtikas definīcija, atļauju saņemšanas kārtība jauno pārtikas produktu ražotājiem, nanopārtika u.c. Iepriekš, 2011. gadā, Eiropas Komisija rosināja jaunas regulas pieņemšanu, bet EP likumprojektam nepiekrita, jo neatbalstīja tiesību aktus par "jauniem pārtikas veidiem", kad dalībvalstu iestādes atteicās uz marķējuma norādīt produktus, kas iegūti no klonētiem dzīvniekiem.

Pērn stājas spēkā EP un ES Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem ES pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.

Projektā "Garšīgie likumi" piedalās Rīgas, Ogres, Saulaines, Laidzes, Bulduru un Preiļu tehnikumi un profesionālās vidusskolas. Tās saņēma EP Informācijas biroja sadarbībā ar uzturzinātnes ekspertiem un pedagogiem veidotus mācību materiālus par alergēniem, ĢMO un jauno pārtiku.

Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi organizē visiem interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalās ar jaunajām zināšanām. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)