Banner 980x90

Bauskas pilī būs skatāmi līdz šim nepublicēti materiāli par Kurzemes hercogu Jēkabu un viņa valdīšanas laiku

Bauska24.lv
Bauska24.lv
No 23.septembra līdz 6.novembrim Bauskas pils muzejā būs skatāma Latvijas Valsts vēstures arhīva (LVVA) veidotā izstāde "Kurzemes un Zemgales hercogs Jēkabs (1610-1681) un viņa laikmets".

Izstāde, kurā būs apskatāmi nepublicēti materiāli, veltīta zināmākajam un vienlaikus mītiem visapvītākajam Kurzemes hercogam - Jēkabam Ketleram. Izstādes atklāšana 23.septembrī plkst.16, aģentūru LETA informēja pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Zaķe.

LVVA vēstures liecību krājums ļauj ne vien izsekot dažādām hercoga Jēkaba kā valdnieka darbības jomām, bet arī sniedz ieskatu hercoga ģimenes dzīvē un atsedz dažus viņa personības aspektus. Izstādē skenētā veidā apskatāmi un izlasāmi lielākoties nepublicēti avoti - kartes, kuģu attēli, portreti, vēstules, kas vēsta gan par hercoga Jēkaba valdnieka darbības jomām, gan viņa ģimenes dzīvi un personību, gan hercogistes teritoriju, pārvaldi un saimniecību. Starp jaunatradumiem var minēt dokumentus, kas apliecina, ka savus pirmos kuģus hercogs Jēkabs uzbūvēja Liepājā. Par diplomātiskajiem sakariem liecina sarakste ar daudzām valstīm, tostarp Krieviju un Venēciju. Savukārt 1654.gadā kurzemnieku ekspedīcijas laikā tapusī Tobāgo salas karte un Gambijā Sv.Andreja salā esošā hercoga Jēkaba forta plāni un skices no 17.gadsimta vidus pieskaitāmi pie pasaules nozīmes vēstures avotiem.

Šī ir jau otrā LVVA veidotā ceļojošā izstāde, kura tiek izstādīta arī Bauskas pilī, lai papildinātu pils vēstures ekspozīcijas ar plašāku informāciju par Kurzemes hercogistes vēsturi un ar to saistītajām personībām. Izstādes sniedz ieskatu dokumentos, uz kuriem balstītas vēsturnieku atziņas par izšķirošiem notikumiem, praktiskās dzīves un kultūras attīstības procesiem Kurzemes hercogistē 17.gadsimtā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)