Banner 980x90

Nedēļas nogalē notiks pārgājiens pa Skaistkalnes un Germanišķu apkārtni

Jelgava, 11.dec., LETA. 17.decembrī tiek rīkots izzinošs pārgājiens pa Skaistkalnes un Germanišķu apkārtni, aģentūru LETA informēja rīkotāju pārstāvis Jānis Zariņš.

Starts paredzēts plkst.9.30 autobusa pieturā "Skaistkalne", kad būs pienācis autobuss no Rīgas.

Pārgājiens sāksies ar Skaistkalnes iepazīšanu - ciemata, katoļu baznīcas, kapsētas un tuvākās apkārtnes apskati. Skaistkalnes Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīca ir viena no nozīmīgākajām katoļu baznīcām Zemgalē, savukārt vietējā kapsētā redzami ebrejiem raksturīgie apbedījumi.

Visiem dalībniekiem vēlams paņemt līdzi pases vai identifikācijas (ID) kartes, jo tālāk paredzēts doties uz Lietuvu. Lietuvā atrodas Germanišķu ciems, kas kopā ar Skaistkalnes ciemu reiz veidojis nozīmīgu tirdzniecības centru, kur kopā sadzīvojušas dažādas tautības, bet viena no noteicošajām abās pusēs bija ebreji, kuri bija gan tirgotāji, gan amatnieki.

Germanišķu robežkontroles punkts ir vieta, kur neatkarības atjaunošanas laikā neiztika bez starpgadījumiem - 1991.gadā tur notika OMON specvienības uzbrukums lietuviešu robežsargiem.

Germanišķos plānots apskatīt pirms desmit gadiem uzcelto Svētā Krusta slavināšanas baznīcu un dažas nelielas vietējās kapsētas.

Tālāk pārgājiena dalībnieki dosies apskatīt Lietuvas valsts nozīmes ģeoloģisko pieminekli "Velnapiļa ala". Tas ir Mēmeles upes krastā esošs dolomīta atsegums, kur notiks arī pirmā piknika pauze.

Apkārtne, kurā notiks pārgājiens, ir slavena ar karsta kritenēm, kas atrodamas vairāk nekā 200 kvadrātkilometrus plašā teritorijā abpus robežai. Pārgājiena laikā plānots iepazīt tās kritenes, kuras atrodamas Latvijas teritorijā, dabas liegumā "Skaistkalnes karsta kritenes", kur vairāk nekā 40 hektāru platībā ir redzamas mežiem apaugušas, nereti ar ūdeni piepildītas bedres. Vieta ir pietiekami labiekārtota, tāpēc dabas liegumā notiks otrā un lielākā atpūtas pauze.

Skaistkalnē atgriešanās plānota, lai iepazītu Skaistkalnes vidusskolu un tās apkārtni. Skola atrodas pašā upes krastā ļoti skaistā vietā.

Finišs paredzēts pirms plkst.19, lai paspētu uz autobusu Rīgas virzienā.

Pārgājiena laikā plānots noiet nepilnus 30 kilometrus. Pārgājiena dalībniekiem līdzi jāņem laikapstākļiem atbilstošs apģērbs un apavi, ēdiens un dzēriens piknika pauzei, pase vai ID karte.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)