Banner 980x90

Tiesa: Reklāmas izvietošana Iecavas pašvaldības laikrakstā ir teju trīs reizes lētāka nekā citos izdevumos

Ventspils, 24.nov., LETA. Reklāmas un sludinājumu ievietošana Iecavas novada pašvaldības izdotajā laikrakstā "Iecavas Ziņas" ir teju trīs reizes lētāka nekā laikrakstā "Bauskas Dzīve" un citos apkārtējos Zemgales reģiona laikrakstos, secinājusi Administratīvā rajona tiesa, norādot, ka tādējādi privātais izdevējs nostādīts "krietni neizdevīgākā situācijā", aģentūru LETA informēja Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nama priekšsēdētājs Mārtiņš Birkmanis.

Tiesa atzinusi, ka Iecavas novada dome, atļaujot trešo personu reklāmu un sludinājumu ievietošanu laikrakstā "Iecavas Ziņas", ir rīkojusies privāto tiesību jomā. Tiesa nav konstatējusi tirgus nepilnības, kas varētu būt pamats domei lemt par reklāmu un sludinājumu ievietošanu tās izdotajā laikrakstā, iesaistoties komercdarbībā. Kā norādīja tiesā, pašvaldība reklāmas tirgū drīkstētu piedalīties tikai tad, ja būtu konstatējamas tirgus nepilnības.

Tiesa konstatējusi, ka reklāmas un sludinājumu ievietošana "Iecavas Ziņās" ir teju trīs reizes lētāka nekā laikrakstā "Bauskas Dzīve" un citos apkārtējos Zemgales reģiona laikrakstos. Laikraksts "Bauskas Dzīve" kā privātais medijs darbojas pēc tirgus principiem, savus ienākumus lielā mērā gūstot no komercreklāmas un sludinājumiem. "Saprotami, ka laikraksts "Bauskas Dzīve" nevar piedāvāt tik zemas reklāmas un sludinājumu laukumu cenas, kā domes izdotais laikraksts "Iecavas Ziņas", jo nesaņem dotācijas. Tā rezultātā daļa no ierobežotā reklāmas un sludinājumu tirgus ienākumiem nonāk publiskās personas - domes izdotā laikraksta "Iecavas Ziņas" - rīcībā," secinājusi tiesa. Vienlaikus "Iecavas Ziņas" saņem dotācijas no domes budžeta, nostādot privāto izdevēju krietni neizdevīgākā stāvoklī un apdraudot laikraksta "Bauskas Dzīve" pastāvēšanu, tiesas sprieduma motivāciju skaidroja Birkmanis.

Balsoties uz iepriekš minēto, tiesa atzinusi, ka pastāvīgā tendence samazināties "Bauskas Dzīves" abonentu skaitam apstiprina faktu, ka atšķirīgie apstākļi, kādos darbojas pašvaldības un privātpersonas izdotie laikraksti, kas konkurē vienā reģionā, rada "Bauskas Dzīvei" būtisku tiesību aizskārumu un nopietni apdraud šī laikraksta pastāvēšanu.

Tiesa ņēmusi vērā arī Konkurences padomes atzinumu, ka situācijā, kad tirgū jau ir pietiekama konkurence un jau pastāv privātais laikraksts "Bauskas Dzīve", kas spēj nodrošināt patērētāju vajadzības, nav pieļaujams, ka dome iesaistās reklāmas un sludinājumu tirgū.

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa ir apmierinājusi SIA "Bauskas Dzīve" prasību pret Iecavas novada domi par reklāmu publicēšanas aizliegumu pašvaldības finansētajā laikraksta "Iecavas Ziņas". Ar tiesas spriedumu ir aizliegts publicēt reklāmas pašvaldības finansētajā laikrakstā "Iecavas Ziņas". Tāpat tiesa nospriedusi par labu "Bauskas Dzīvei" no pašvaldības piedzīt 6031 eiro mantisko prasījumu par radītajiem zaudējumiem.

Spriedumu mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Jau vēstīts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa ierosinājusi lietu "SIA "Bauskas Dzīve" pret Latviju" pēc reģionālā laikraksta izdevēja sūdzības par Latvijas rīcību, ļaujot pašvaldībām izdot savus laikrakstus, kuri imitē neatkarīgu presi.

Sūdzības pamatā ir Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10.pants, kas uzliek valstīm pienākumu neiejaukties vārda brīvības īstenošanā. Sūdzības iesniedzēji norāda, ka valstij ir jāatturas no jebkādām darbībām, kas nonivelē mediju lomu demokrātiskā sabiedrībā vai mazina mediju plurālismu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)