Banner 980x90

Vecumniekos un Rīgā izrādīs īsfilmu par budēļa maskas veidošanu un tās rituālo nozīmi

Jelgava, 4.janv., LETA. 10.janvārī plkst.13 Vecumnieku tautas namā un plkst.18 Kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums" Rīgā pirmizrādi piedzīvos īsfilma "Rudzu spēks" par budēļa maskas veidošanu un tās rituālo nozīmi, aģentūra LETA uzzināja Vecumnieku novada pašvaldībā.

Filmas prezentācijas laikā būs iespēja satikties ar filmas veidotājiem, iepazīt maskošanās tradīciju, kā arī piedzīvot īsfilmas pirmizrādi.

Budēļa tēla iedzīvināšanu un maskoto gājienu tradīcijas popularizēšanu Vecumnieku novada folkloras pazinēji un kultūras darbinieki aizsākuši jau 2015.gadā. Tāpēc Bārbeles folkloras kopa "Tīrums" un tās vadītāja Irita Vimba, biedrība "Zemgales mantojums" un Vecumnieku novada dome izveidoja īsfilmu "Rudzu spēks", kas vēstī par budēļa maskas veidošanu un tās rituālo nozīmi.

Īsfilmā "Rudzu spēks" dokumentēta budēļu cepuru pīšanas tradīcija Vecumnieku novadā, kas ļauj katram interesentam iepazīties ar šo materiālu, lai izprastu vienu no latviešu unikālajām tradīcijām. Filmā tiek atspoguļotas Zemgales ainavas, muzikālo fonu veido latviešu tauta dziesmas un melodijas, kas ir ilustrētas ar krāšņu video materiālu.

Audio un vizuālo īsfilmas materiālu var izmantot arī skolēnu mācību vielas apguvē gan latviešu valodas, literatūras, gan mūzikas un mākslas, gan mājturības un tehnoloģiju mācību stundās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)