Banner 980x90

Bauskas pilī skatāma izstāde "Kārlis IV – Čehijas karalis un Romas ķeizars"

Publicitātes foto
Publicitātes foto
No 7.augusta līdz 30.novembrim Bauskas pils muzejā būs skatāma izstāde "Kārlis IV – Čehijas karalis un Romas ķeizars", kas veltīta Čehijas karaļa un Romas impērijas ķeizara Kārļa IV Luksemburga (1316 Prāga — 1378 Prāga) dzimšanas 700.gadu jubilejai, pilsētas informācijas portālu Bauska24.lv informēja Bauskas pils muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Vineta Skalberga.

Ceļojošo izstādi "Kārlis IV – Čehijas karalis un Romas ķeizars" sagatavojis Čehijas Nacionālais muzejs, no kurakrājumiem būs apskatāmas oriģinālas 14.gs. arhitektoniskas būvdetaļas un maskaroni,kas dokumentē arhitekta Petra Parlērža (1332/1333—1399) darbību. Viņš četrdesmit gadus vadīja katedrāles akmeņkaļu un celtnieku darbnīcu Prāgas pilī un būvēja arī citas Prāgas pilsētas dominantes. Eksponātu izlasē iekļauti arī unikāli t.s. "karaliskā" un "ķeizariskā" dukāta eksemplāri, kurus Kārlis IV drīz pēc kāpšanas tronī lika izkalt Prāgas monētu kaltuvē pēc itāļu t.s. zecchino kaluma parauga. Izstādi papildina informatīvi un vizuāli materiāli par Luksemburgu dinastiju, relikvijām, Petra Parlērža arhitektūras un tēlniecības projektiem.

Čehijas karaļu Luksemburgu dinastijas laika posms mūsdienās joprojām tiek saistīts ar uzplaukuma laikmetu čehu vēsturē, jo veicināja saimniecisko izaugsmi, politisko stabilitāti, kultūras un mākslas attīstību. Šī dinastija sasniedza varas virsotnes Kārļa IV valdīšanas laikā (1316—1378), ko uzskata par viduslaiku Bohēmijas "zelta laikmetu". Kārlis, nokristīts Vāclava vārdā par godu čehu zemju patronam, bija vīrs, ko ierindo starp nozīmīgākajiem tā laika Eiropas politiķiem. Viņš ieguva lielisku izglītību sava tēvoča Šarla IV galmā. Tieši kopš uzturēšanās Francijā sāka lietot vārdu Kārlis, kuru ieguva konfirmācijas laikā. No 1349.gada tika atzītspar Svētās Romas impērijas valdnieku, bet par ķeizaru kronēts1355.gadā. Ar savu "Zelta bullu" (1356) ielika pamatus iekšējās kārtības kodifikācijai Romas impērijā uz vairākām simtgadēm, kas noteica impērijas struktūru līdz tās beigām 1806.gadā.Kārlis IV bija arīBohēmijas,VācijasunItālijaskaralis. Viņa valdīšanas laikā par vienu no lielākajām pilsētām Eiropā izvirzījās dzimtā Prāga, kad tika uzcelta liela daļa no Sv. Vīta katedrāles un Prāgas pils. Kārļa vārdā nosaukta viņa 1347.gadā dibinātā Kārļa Universitāte Prāgā - vecākā Centrāleiropā, kā arītūristu iecienītas apskates vietas - Kārļa tilts un Kārļa laukums Prāgā.

Izstādes atklāšanā 7.augustā, plkst.13.00 piedalīsies Čehijas Republikas vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks, Čehijas Nacionālā muzeja direktors Jirži Fajts un izstādes autori, muzikālu priekšnesumu sniegs viduslaiku mūzikas grupa "Artemisia Absinthium ". Septembra sākumā izstādi plāno apmeklēt arī Čehijas Republikas Kultūras ministrs Daniels Hermans.

Biļetes cena: pieaugušajiem: 1,-€; mācību iestāžu audzēkņiem: 0,50 €;

Izstādes atklāšanas dienā: ieeja bez maksas

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)