Banner 980x90

Ieva Akuratere koncertēs Bauskas pilī

Ieva Akuratere/ Foto: Jānis Deinats
Ieva Akuratere/ Foto: Jānis Deinats

Sestdien, 20.februārī, plkst.16.00 Bauskas pilī skanēs krievu romances, kuras izpildīs populārā latviešu dziedātāja un aktrise, leģendārās rokgrupas "Pērkons" soliste Ieva Akurātere un akustiskās 12 stīgu ģitāras virtuoze, dziesmu aranžētāja Ilze Grunte.

Kā pilsētas informācijas portālu Bauska24.lv informēja pasākuma organizatori, koncertā skanēs Žannas Bičevskas, Bulata Okudžavas, grupas Voskreseņije un citu humānistu un brīvdomātāju dziesmas.

Vārds "romance", ir cēlies no spāņu valodas, tas nozīmē muzikāli poētisku skaņdarbu balsij. Spānijā 14. un 15.gadsimtā romance bija liroepisks dziedājums, bet Francijā un Anglijā 17. un 18.gadsimtā par romanci sauca mīlas dziesmu vai lirisku balādi. Neatkarīgi no ģeogrāfiski nacionālās piederības romanču saturā dominē mīlas lirika: krievu senās un arī mūsdienu romances tam ir visspilgtākais piemērs.

Krievu romanču emocionālo tonalitāti ietekmējušas krievu kultūras tradīcijas un tautas poētiskā mentalitāte. Daudzi to mūzikas autoru vārdi ir zināmi un slaveni ir arī to dzejas autori, tomēr liela daļa seno krievu romanču vēsturē iegājušas kā anonīmu autoru darbi. Latvijā senās krievu romances iekarojušas īpašu mīlestību, cieņu un uzticību. Kā skaidro Ieva Akuratere "Ar šīm dziesmām es vēlos atgādināt, ka ļoti daudz cilvēcības spēka, ideālisma un drosmes impulsu pasaule saņēmusi arī no slāvu mentalitātes un tās izpausmēm mākslā. Domāju, ka 21.gadsimtā mums vajadzētu būt pieradušiem pie vienkāršas patiesības, ka tautība nav sociāli politiska diagnoze, ka varaskāre nav saistīta ar cilvēka nacionalitāti un brīvība ir apziņas stāvoklis."

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: bauska.pils@gmail.com

Biļetes cena: 7,- eiro

Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: "www.bauskaspils.lv". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)