Banner 980x90

Kas jāzina par bērnu drošību automašīnā

Automašīna mūsdienās ir neaizstājama steidzīgajā un pienākumu pilnajā ikdienā. Gan mums pašiem, gan mūsu bērniem sanāk diezgan daudz laika pavadīt automašīnas salonā. Tāpēc ir būtiski atcerēties par visiem nozīmīgajiem aspektiem, kas attiecas uz bērnu drošību automašīnā. Diemžēl daudzi vecāki šajā ziņā pieļauj rupjas kļūdas, kas var maksāt ļoti dārgi – pat bērna dzīvību. Tāpēc piedāvājam atsvaidzināt zināšanas šajā sakarā. 

Galvenais drošības elements – autokrēsliņš
Automašīnā bērns drīkst atrasties tikai un vienīgi autosēdeklītī. Autosēdeklītim jāatbilst bērna vecumam, svaram, garumam, kā arī visiem noteiktajiem drošības standartiem. Autokrēsliņi pieejami plašā izvēlē, tāpēc ir būtiski izvēlēties tādu, ko ir ērti lietot jūsu automašīnā, viegli ievietot, kurā bērns jūtas labi un ērti arī garākos braucienos. 

Pieejami autokrēsliņi ar skatu uz priekšu, kā arī tādi, ko ievieto pretēji braukšanas virzienam, ko uzskata par drošāku pozīciju pirmajos bērna dzīves gados, jo tiek mazināts kakla un mugurkaula traumu risks avārijas laikā.

Būtiski ir autokrēsliņu lietot pareizi, kas ietver šādas nianses:
• autokrēsliņam jābūt nostiprinātam atbilstoši ražotāja norādēm;
• bērns drīkst atrasties tikai autokrēsliņā un piefiksēts ar drošības jostām;
• ziemā drošības jostas jāstiprina zem biezā apģērba;
• autokrēsliņš nedrīkst atrasties priekšējā sēdeklī, ja nav atslēgts drošības spilvens.

Autokrēsliņi tiek iedalīti pēc tā, kādam svaram un cik ilgai lietošanai tie paredzēti. Var iegādāties gan transformējamus autokrēsliņus, gan atsevišķi pirkt katram vecuma posmam citu. Dažādus autokrēsliņus, kas atbilst augstākajiem drošības standartiem, varat apskatīties un iegādāties Chicco interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/masina/autokresli.html.

Ņemiet vērā, ka lietoti autokrēsliņi var nebūt bērnam droši. Ja krēsliņš jau ir cietis negadījumā, tad tas ir jāizmet, bet reizēm vecāki to vienkārši pārdod par lētu naudu. Pārliecinieties, ka krēsliņam netrūkst detaļu, ka ir redzams ražotāja marķējums un ražošanas gads, jo neiesaka lietot autokrēsliņus, kas vecāki par desmit gadiem.

Durvju bloķēšana ar drošības slēdžiem
Lai izvairītos no tā, ka bērni paši atver automašīnas durvis brīdī, kad to nedrīkst, vecākiem ieteicams izmantot durvīs iestrādātos drošības slēdžus. Tie katrā automašīnas modelī var būt atšķirīgi, tāpēc ieteicams laikus noskaidrot, kur tie atrodas un kā tos lietot. Drošības slēdži var būt ieslēdzami manuāli un arī automātiski no vadītāja pozīcijām.

Uzmanīgi ar automašīnas logiem
Vēl viens bīstams objekts automašīnā ir logi. Jāpārliecinās, ka bērni nebāž ārā pa logu rokas vai galvu. Ja automašīnai ir automātiskie logi, tad pirms to aizvēršanas vienmēr jāpārliecinās, ka bērna rokas nav uz stikla, kas var beigties ar nepatīkamām traumām, jo tiks iespiesti pirksti. Bet vislabāk bērnu pusē logus nevērt vaļā un izmantot priekšējos logus un kondicionieri, lai atvēsinātu salonu.

NEKAD neatstājiet bērnu automašīnā vienu
Pat minūte, ko bērns pavadījis automašīnas salonā viens, pats var maksāt viņam dzīvību. NEKAD un nekādos apstākļos bērnu nedrīkst atstāt vienu pašu automašīnā. Salons ātri uzkarst, bērns var sākt raudāt, viņam var būt panika un bailes, kas apdraud viņa veselību, dzīvību un emocionālo stāvokli. Diemžēl vecāki joprojām pieļauj šo šausmīgo kļūdu, kas ik gadu kaut kur pasaulē liek izdzist kādai bērna dzīvībai. 

Neturiet priekšmetus uz priekšējā un aizmugures paneļa
Lai izvairītos no briesmīgām traumām, ko rada pa salonu ar milzīgu ātrumu lidojoši priekšmeti, jāaizmirst par mantu novietošanu uz priekšējā un aizmugures paneļa. Priekš tam ir bagāžas nodalījums, kabatas salona krēslu aizmugurē un citas tam speciāli domātas vietas. Ja nav citas iespējas, tad priekšmetus labāk novietot uz auto salona grīdas pie kājām. Gan pieaugušajam, gan mazam bērnam kāds trieciena brīdī salonā lidojošs priekšmets var radīt nopietnas trauma vai pat būt letāls.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)