Banner 980x90

Ko tu dari savas sirds veselības labā? Daži ieteikumi no kardiologiem

Sirds ir mūsu organisma motors, kas ik mirkli pacietīgi pumpē asinis, nodrošinot to apriti visā organismā. Tieši no sirds veselības un darbaspējas ir atkarīgs, cik kvalitatīvu un ilgu mūžu cilvēks nodzīvos. Tāpēc par sirds veselību ir jādomā jau profilaktiskā aspektā, nevis jāgaida, kad būs jācīnās ar sekām. Katrs no mums ik dienu var izdarīt izvēles un veikt darbības, kas nāks par labu sirds veselībai. Lūk, dažas lietas, ko kardiologi iesaka ikvienam, lai dzīvotu veselīgu, kvalitatīvu dzīvi un profilaktiski pasargātu sirdi no dažādām iespējamajām saslimšanām. 

Nepieciešams samazināt sāls patēriņu
Ikviens kardiologs jums pateiks to, ka uzturā ir jāmēģina samazināt sāls patēriņu. Tieši pārmērīga sāls lietošana ir viens no klusajiem sirds veselības bojātājiem. Vidēji Latvijā iedzīvotāji patērē pat divreiz vairāk sāls ikdienā, nekā ir rekomendēts uzņemt. Vislielākā problēma ir slēptais sāls jau pagatavotos produktos. Tāpēc labāk gatavot pašiem un atteikties no pusfabrikātiem un našķiem, kur var būt ļoti daudz sāls, ko īsti pat neapzināmies. 

Veselīgs uzturs jāpadara par dzīvesveidu
Bet ne tikai par sāls daudzuma samazināšanu ir jādomā. Sirdij nozīmīgs ir veselīgs uzturs kopumā. Un tas kā ieradums ir jāveido jau no mazotnes. Vecāki ir tie, kuriem jānodod labs piemērs saviem bērniem, jāiemāca ēst veselīgi, iemīlēt dažādus uzturvērtīgus produktus, kas ir sezonāli un bagātīgi ar vitamīniem un minerālvielām. Veselīgs uzturs palīdzēs kontrolēt svaru, justies enerģiskiem, mazāk slimot.

Jākontrolē un jāsamazina stresa daudzums
Diemžēl stress ir mūsdienu steidzīgā dzīvesveida neatņemams pavadonis. Ilgstoši dzīvojot stresā, var ciest arī sirds veselība un organisms kopumā. Tāpēc stresa līmeni jācenšas samazināt un sabalansēt darbu ar atpūtu. Stresa ietekmē vairāk tiek apēsts, lietoti neveselīgi našķi, arī smēķēšana ir saistīta ar stresu. Tālāk jau notiek ķēdes reakcija, kas var novest pie sirds saslimšanām.

Nepieciešams atteikties no smēķēšanas un alkohola
Protams, nevienam nav nekāds pārsteigums, ka pie sirds veselības kaitniekiem tiek minēta smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana. Tie noteikti nav sirdij draudzīgi paradumi. No tiem kardiologs noteikti ieteiks atbrīvoties, ja gribat nodzīvot ilgu, veselīgu un kvalitatīvu mūžu.

Jāatsakās no mazkustīga dzīvesveida
Mazkustīgums ir nopietna problēma, kas rada citas problēmas. Un sirds no tā cieš. Paradums brīvo laiku pavadīt pasīvi veidojas ģimenē, tāpēc ar to ir jācīnās arī ģimenē. Vecākiem jājūt atbildība par savu bērnu veselību un jāiemāca viņi kustēties. Vislabāk to izdarīt ar savu piemēru. Jāizvēlas aktīvi hobiji, jānodarbojas ar dažādiem sporta veidiem, vairāk jāstaigā kājām, jākāpj pa kāpnēm, nevis jābrauc ar liftu. Veidu, kā savā ikdienā ieplānot fiziskas aktivitātes, ir daudz. To katrs var izdarīt atbilstoši saviem apstākļiem, fiziskajai sagatavotībai un veselības stāvoklim.

Mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir augsta
Saslimstība un mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir augsta gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tas liecina, ka cilvēki nepietiekami uzrauga savu sirdi un nedomā par tai draudzīgu dzīvesveidu. Protams, ne vienmēr dzīvesveids var palīdzēt, jo ir arī iedzimtas sirds saslimšanas, bet, ja ir šādi riski, tad pašam regulāri jāapmeklē kardiologs, lai veiktu pārbaudes un sirds veselības monitoringu, kas neļaus nonākt pie sliktākajiem scenārijiem. 

Ja ir aizdomas, ka sirds nejūtas labi, nav jābaidās un jāapmeklē kardiologs, jo labāk problēmas konstatēt savlaicīgi, lai uzsāktu ārstēšanu, ieviestu korekcijas dzīvesveidā un vajadzības gadījumā veiktu ķirurģiskas procedūras.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)