Banner 980x90

Nedēļas nogalē Rundāles pilī notiks Dārza svētki un Puķu draugu salidojums

Rīga, 26.jūn., LETA. Sestdien, 29.jūnijā, Rundāles pils dārzā notiks Dārza svētki un vienlaikus arī Latvijas Puķu draugu salidojums, aģentūru LETA informēja pils muzeja komunikācijas speciāliste Ilze Kusiņa.

Viņa skaidroja, ka svētki ikreiz aktualizē kādu Rundāles pils muzejam atbilstošu tēmu. Aizvadītajos gados uzmanības centrā bija gan rozes, gan tulpes un citas sīpolpuķes, gan kokaugu kolekcijas un vēsturiskās oranžērijas, gan parteri, strūklaka, Zaļais teātris, kā arī medības un izklaides 18.gadsimtā. Šogad svētku tēma ir "Lapenes baroka dārzā".

"Neatņemama baroka dārza sastāvdaļa ir parters ar puķu dobēm, bosketos izvietoti labirinti, šūpoles un putnu sprosti, lapenes vai paviljoni, treljāžas režģi un pergolas, apaudzētas ar vijīgiem augiem. Šajā gadā Dārza svētkos iepazīstināsim interesentus ar vēsturiskajām noēnojuma konstrukcijām dārzā - lapenēm -," skaidroja muzeja Parka nodaļas vadītāja Ieva Reinvalde.

Šogad Rundāles pils Dārza svētkos viesosies arī Latvijas puķu draugi. Viņiem un arī citiem interesentiem plkst.12, 14 un 16 būs iespēja labāk iepazīt Rundāles pils dārzu muzeja dārznieku pavadībā. Savukārt studiju kabinetā Dārznieka mājā būs pieejami materiāli par Rundāles pils parka atjaunošanu - augu saraksti un to izvietojuma shēmas, prezentācijas par iepriekšējo Dārza svētku tēmām, piemēram, par ziemcietēm, kokaugiem, rozēm, parteru veidošanu, vēsturiskajām oranžērijām.

Atdzīvinot 18.gadsimta gaisotni, Rundāles pilī ciemosies vēsturisko rekonstrukciju grupa no Polijas - Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrība. Svētku galvenais organizators Kristaps Zēbergs klāstīja, ka austrumpuses ābeļdārza teritorijā apmeklētāji varēs vērot 18.gadsimta vidus armijas nometni ar lielkņaza galmu. Vēsturiskās rekonstrukcijas gaitā notiks kājnieku mācību maršs, frizieru šovs, deju un rotaļu skates.

Svētkos gaidītas arī ģimenes ar bērniem. Dārza centrā bērniem būs pieejams karuselis, vienā no bosketiem paredzētas radošās darbnīcas un dažādas spēles, bet Zaļajā teātrī - izrāde "Princese uz zirņa" un kopīgas rotaļas. Liliju bosketā atradīsies izdevniecības "Liels un mazs" telts, kurā būs iespējams iegādāties bērnu grāmatas, satikt grāmatas "Rožu spoks" ilustratori Anitu Paegli un mazajiem grāmatu lasītājiem būs iespējams izveidot savu īpašo rozi no zīdpapīra.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)