Banner 980x90

Reirs ierosinājis kārtējo disciplinārlietu pret VSAC "Zemgale" direktoru Ilgoni Leišavnieku

Jānis Reirs/ Foto: Ernests Dinka/ Saeimas Kanceleja
Jānis Reirs/ Foto: Ernests Dinka/ Saeimas Kanceleja

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) ir ierosinājis disciplinārlietu pret Labklājības ministrijas (LM) padotībā esošā valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" direktoru Ilgoni Leišavnieku par būtiskiem tiesību normu pārkāpumiem, aģentūru LETA informēja viņa preses sekretāre Viktorija Buraka.

LM veikusi padziļinātu pārbaudi par centrā "Zemgale" kādam klientam nodrošināto sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma kvalitāti, kurā atklājies būtisks aprūpētāju ētikas normu pārkāpums, tostarp cilvēku cieņai neatbilstoša rīcība. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Buraka, pārbaude saistīta ar gadījumu, kad divas centra darbinieces attiecībā pret klientu pārkāpušas ētikas normas. Sīkākus skaidrojumus viņa sniegt nevarēja.

Par šādiem pārkāpumiem Leišavniekam bijis pamats darbiniecēm uzteikt darba līgumu, tomēr viņš piemērojis pašu vieglāko sodu, proti, piezīmi. LM veiktās pārbaudes rezultātā konstatēts, ka darbiniecēm piemērotais soda veids ir vērtējams kā nesamērīgi viegls. Pārkāpums noticis pērnā gada 30.jūlijā, bet "piezīme" darbiniecēm izteikta 5.oktobrī.

Kā norāda Reirs, "nekāda veida ētiski pārkāpumi, tai skaitā emocionāla, fiziska vardarbība pret klientiem un to piesegšana, kategoriski nav pieļaujami". Viņš jau tuvākajā laikā pats personīgi uzsākšot vizītes visos valsts sociālās aprūpes centros. Ministrs arī atzīmēja, ka tas arī ir LM pārraudzībā esošo iestāžu reputācijas jautājums, kam viņš pastāvīgi sekos līdzi un prasīs būtisku situācijas uzlabojumu no katra iestādes vadītāja.

Labklājības ministrs atvainojas klientam un viņa radiniekiem par centra darbinieku rīcību.

Pamatojoties uz labklājības ministra rīkojumu, Leišavniekam līdz rītdienai, 18.februārim, jāsniedz paskaidrojumi par konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem.

Kā ziņots, LM pret Leišavnieks jau agrāk ir ierosinājusi vairākas disciplinārlietas. Tāpat Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors bijušajam labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) 2014.gadā nosūtīja prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" amatpersonas vērsās Valsts policijā (VP) ar iesniegumu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret centra filiāles "Ziedkalni" klientiem.

Labklājības ministrs 7.maijā pret šīm amatpersonām ierosinājis disciplinārlietu, jo iesniegums VP esot diskreditācijas risks valsts pārvaldei valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" un Labklājības ministrijas personā.

Toreiz centra "Zemgale" vadītājs Leišavnieks aģentūrai LETA apstiprināja, ka disciplinārlietu LM ierosinājusi pret viņu un centra juristu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)