Banner 980x90

Riepas autosportam: ar ko tās izceļas uz "ikdienas" riepu fona?

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ikdienas satiksmei un autosportam ir šis tas kopīgs, taču lielākoties tās ir divas pilnīgi dažādas pasaules, ko iespējams saskatīt arī ar neapbruņotu aci – autosportā ir pavisam cits ātrums, jauda un arī risks. Un, lai gan lielu lomu spēlē automašīnas virsbūve, dzinējs un vēl simts un viens faktors, pieminēšanas vērtas ir sporta auto paredzētās riepas. Ar ko tās atšķiras no "parastajām" riepām, uzzini raksta turpinājumā!

Riepas rallijam: izturības un saķeres vidusceļu meklējot
Rallijs cilvēkiem galvenokārt iepaticies tādēļ, ka šis sporta veids ir ļoti dinamisks – vienubrīd jābrauc pa dubļu pielijušu, akmeņainu meža ceļu, savukārt jau nākamajā ātrumposmā var sekot vairākas garas taisnes ar cietu segumu. Šī iemesla dēļ rallija riepām jābūt gan izturīgām, gan arī jāspēj radīt laba saķere. Lai rallijs nebeigtos kādas bedres vai paliela akmeņa dēļ, rallija riepu sānmalas ir daudz biezākas, tādējādi pasargājot tās no pārduršanas vai pārsišanas.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Vēl rallija riepas izceļas ar mīkstāku gumijas sastāvu un lielākiem protektora blokiem, kas palīdz radīt labāku saķeri, piemēram, "rokoties" grantī vai dubļos. Par konkrētu protektora zīmējumu gan nav iespējams runāt, jo tas atšķiras ne tikai ražotājiem, bet arī konkrētiem riepu modeļiem – dažādiem laikapstākļiem un ceļa segumiem pieejamas atšķirīgas ziemas un vasaras riepas.

Šosejas sacensību neatņemama sastāvdaļa – sliki

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
Šosejas autosportam domātajām riepām pat ir savs nosaukums, proti, sliki. Šīs riepas nav iespējams sajaukt ar citām, pateicoties to protektoram (jeb precīzāk – tā neesamībai). Pateicoties lielajam kontakta laukumam, sliki nodrošina maksimālu saķeri un arī efektīvāku bremzēšanu, taču ar vienu ļoti svarīgu noteikumu – ceļa segumam ir jābūt līdzenam un sausam, bet riepām – uzsilušām (jā, tieši tāpēc F1 sacensībās pirms starta tiek veikts iesildīšanās aplis). Ņemot šos apstākļus vērā, ir tikai loģiski, ka slikus nedrīkst izmantot uz koplietošanas ceļiem, turklāt tā jebkurā gadījumā būtu naudas izmešana vējā – sliki izceļas ar augstu cenu, kā arī ļoti ātri dilst.

Ikdienas lietošanai sporta riepas Tev nav nepieciešamas, bet, ja vēlies izmēģināt savus spēkus kādā trasē un meklē piemērotas, sportiskas riepas, ieskaties viedveikala 1a.lv piedāvājumā – īpašajā filtrā atzīmējot Pielietojums > Sportiskām automašīnām, atradīsi to, kas nepieciešams!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)